bilde

Aknebehandling

Akne (kviser) er en vanlig hudplage. For mange starter akneplagene gjerne i puberteten, men hos enkelte oppstår akne i voksen alder gjerne grunnet hormonelle forandringer. 

Det er på flere måter belastende å plages med akne. I mange tilfeller er det også vanskelig å behandle, spesielt hos voksne. Tidlig, effektiv behandling av akne reduserer risikoen for arr, pigmenteringer og varige skader i huden. 

Årsak til aknedannelse

Talgkjertlene under huden produserer talg. Dette talget fraktes opp til porene, som slipper det opp til hudoverflaten. Dette er helt normalt. Det er når talg setter seg fast under huden at porene blir betente, og denne betennelsen forårsaker akne. 

Akne skyldes økt talgproduksjon på grunn av hormoner eller andre faktorer, trange utførselsgangen i talgkjertlene, samt økt produksjon av bakterien «propionebakterie akne». Det finnes store variasjoner i grad av akne, alt fra noen få kviser til dype cyster, eller smertefulle kuler under huden.

Visste du dette om akne?

  • Akne er arvelig, og du kan være genetisk disponert for overproduksjon av talg
  • Stress forstyrrer hormonbalansen i kroppen slik at talgproduksjonen endres. Du kan derfor få kviser av å være stresset
  • Sollys har en betennelsesdempende effekt, men for noen fører solkremen til økt talgproduksjon og tilstopping av porer slik at akne blir forverret
  • Det er viktig å peele huden regelmessig for å åpne porene og dempe talgproduksjonen
  • Rens huden morgen og kveld, og være forsiktig med sminke, eller kremer som tetter porene. Det anbefales også å rense sminkekoster og mobildeksel regelmessig.
  • Ikke klem på kviser, da øker risikoen for infeksjoner
  • Det er omdiskutert om matvarer fører til mer akne, men flere hevder å få flere kviser ved høyt inntak av melk og raske karbohydrater. Et sunt regulert kosthold med omega 3, vitaminer og mineraler legger ihvertfall til rette for en sunn kropp, og en sunn hud. 

Hva skjer før en behandling?

Ved Innlandet Hudklinikk er vi opptatt av at du skal føle deg trygg, derfor gjennomfører vi gjerne en gratis konsultasjon i forkant av behandlingen. Du fyller ut et helseskjema og blir deretter undersøkt av en av våre kosmetiske sykepleiere som anbefaler behandling ut fra indikasjon. Sykepleieren vil også snakke med deg om ønsker og mål for behandlingen. Det settes av god tid til samtale, og du vil få stille de spørsmålene du har. Det er viktig for oss at du føler deg godt ivaretatt, og du vil få god informasjon. 

Behandlingen kan eventuelt utføres i forbindelse med konsultasjonstimen, men for mer tidkrevende behandlinger må imidlertid en ny time settes opp. 

Er det noe du er usikker på? Ring oss, vi er alltid tilgjengelige dersom du har spørsmål.

Hvordan foregår en behandling?

Målet med enhver aknebehandling er å redusere talgproduksjonen og bekjempe infiserte kjertler, uansett hvilken behandlingsform man benytter. Vi tilbyr forskjellige veldokumenterte behandlingsformer, og har lang erfaring med aknebehandling. Hva vi anbefaler deg avhenger av alder, type og alvorlighetsgrad. Ofte kombineres ulike behandlingstyper for optimalt resultat, dette vil vi snakke med deg om under konsultasjonstimen. Behandlingsmulighetene for gravide er begrenset grunnet risikoen for bivirkninger. 

Hudprogram:

Har du lett til moderat akne er det stor sjanse for at du kommer i mål med et hudprogram tilpasset dine utfordringer og din hudtype. Det du gjør med huden hjemme er veldig viktig. Derfor anbefaler vi deg å komme til oss for å få råd om hva som passer din hud.

Kosmetisk dermatologisk sykepleier vil vurdere grad av akne, og anbefale et medisinsk behandlingsprogram tilpasset din hud. Du vil få tett oppfølging under behandlingen. 

Kommer man ikke i mål med lokal behandling, eller ser vi at du har alvorlig og arr-dannende akne vil vi henvise deg til lege. Legene ved Innlandet Hudklinikk har lang erfaring med aknebehandling, og vil kunne ordinere reseptbelagte kremer, eller behandling i tablettform.

Kjemisk peel

En peeling er en kjemisk eksfoliering av huden. En peelingbehandling fjerner gamle og skadede hudceller, i tillegg til urenheter dypt ned i porene. Når vi behandler akne med kjemisk peel bruker vi gjerne peelinger som inneholder fettløselige og betennelsesdempende syrer som er meget effektive når vi skal behandle akne. Antall behandlinger, og behandlingsfrekvens avhenger av utgangspunkt, alvorlighetsgrad, hvor sterk peeling som benyttes og om behandlingen kombineres med andre behandlingsformer, men vanligvis regnes tre til fire behandlinger med et intervall på to uker som tilstrekkelig.

Laser

Ved innlandet Hudklinikk bruker vi ofte Fotona laser i behandligen av betent akne. Fotona har nøyaktig styrt laserlys som trygt penetrerer inn i huden og målrettet treffer talgkjertlene. Laserstrålen virker betennelsesdempende og antibakteriell. Behandlingen demper inflammasjonen, og reduserer også risikoen for at det utvikler seg ytterligere betent akne. Antall behandlinger som kreves for å oppnå ønsket resultat avhenger av utgangspunkt og alvorlighetsgrad, samt om behandlingen kombineres med andre behandlingsformer, men som regel vil fire behandlinger med to ukers mellomrom gi gode resultater.

Microneedling

Microneedling er en avansert fraksjonert behandling som er designet for å fremprovosere en tilhelingsrespons i huden. Behandlingen går ut på å lage mikrokanaler i forskjellige hudlag hvor tilpassede aktive ingredienser sluses ned og blir tatt opp av dypereliggende hudceller. Når vi jobber med akne ønsker vi å behandle det øverste hudlaget, og å åpne opp for luft ned i porene. Propionebakteriene dør ved oksygentilførsel, og vi stimulerer også til stabilisert talgproduksjonen. Vi kombinerer gjerne mikroneedling med kjemisk peel for maksimalt utbytte av peelingen.

Alle hudtyper kan behandles med microneedling, og nedetiden er kort. Du kan oppleve å være litt rød i huden på behandlingsdagen, samt eventuelt litt tørr i dagene etterpå.

Antall behandlinger som kreves, samt behandlingsintervall avhenger av utgangspunkt og alvorlighetsgrad, samt om du bruker et tilpasset hjemmeprogram.

Mesoterapi

Mesoterapi er injeksjonsbehandling som gir huden ny vitalitet, samtidig som den gir næring og behandler. Ved mesoterapi er ulike ingredienser satt sammen for effektivt å behandle akne. I tillegg kan vi tilsette ingredienser som er med på å styrke huden. Mesoterapi er svært godt egnet til å kombinere med ulike andre behandlinger for å optimalisere resultatet av disse. Ved denne behandlingen er det lite til ingen nedetid, og du kan returnere til jobb samme dag.

Hva skjer etter behandlingen?

Før du drar fra klinikken vil du få grundig informasjon av sykepleier om selve behandlingen som er utført, samt informasjon om hva du kan forvente i dagene etter behandlingen og hvordan du skal pleie huden din. 

Det er svært viktig at du er forsiktig med soleksponering i etterkant av behandlingen. Vi anbefaler at du bruker minimum solfaktor 30 daglig for å minimere risikoen for pigmenteringer.

Du er velkommen til å ta kontakt med oss om du har spørsmål.

Hva koster det? 

Prisen for en behandling avhenger av en rekke faktorer, som for eksempel hvilket område som skal behandles og behandling som benyttes. 

Du vil få opplyst eksakt pris for den type behandling du ønsker utført under konsultasjonstimen. Du kan også lese mer om våre priser her.